دهستان من

سرزمین دین و ادب

دهستان من

سرزمین دین و ادب

صید صیّـــــــاد


همه ما صیّاد شیرازی را به عنوان یکی از زبده‌ترین فرماندهان دوران دفاع مقدّس می‌شناسیم امّا باید دانست که قبل از اینکه ایشان فرماندهی عالی برای دیگران باشند فرماندهی نفس خویش را به عالی‌ترین درجه همچون عارفی بزرگ به دست گرفته بودند که از اخلاق و رفتار ایشان در تمامی کارها مشخص بود. حال با زبان روایت به چند ویژگی شخصیّتی ایشان می‌پردازیم.
زیرکی و دقّت
یکی از نشانه‌های مؤمن زیرکی است. پیامبر اعظم(صلّی الله علیه و آله) می‌فرمایند:« الْمُؤْمِنُ کَیِّسٌ فَطِنٌ حَذِر [۱] مؤمن در زندگى زرنگ و باهوش است و همواره با احتیاط در امور نگاه مى‏‌کند.» امیر سپهبد صیّاد شیرازی در عین حالی که بسیار زیرک و دقیق بودند از مشورت با دیگران نیز غافل نمی‌شدند. شهید صیاد، قلبی مومن و مغزی متفکر داشت.انسان عاقل همیشه خود را در عقل دیگران شریک می‌کند.[۲]
مشورت
امیرالمؤمنین علیه السلام در رابطه با اهمّیت مشورت فرمودند:« لَا غِنَى کَالْعَقْلِ وَ لَا فَقْرَ کَالْجَهْلِ وَ لَا مِیرَاثَ کَالْأَدَبِ وَ لَا ظَهِیرَ کَالْمُشَاوَرَة [۳] هیچ بى‏‌نیازى چون خِرَد نیست، و هیچ فقری چون نادانى و هیچ میراثى چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نیست.» صیّاد شیرازی در امور جنگ و فرماندهی، خبره و کارآزموده بود ولی بازهم از مشورت دیگران استفاده می‌کردند. [۴] یکی از آفت‌های زیرکی و عقل و توانمندی، خودپسندی و تکبّر است بسیاری هستند که زرنگ و تیزبین هستند امّا دچار آفت تکبّر و خودپسندی شده‌اند. در حدیثی از امام علی علیه السلام در نهج البلاغه می‌خوانیم که فرمودند:« عُجْبُ الْمَرْءِ بِنَفْسِهِ أَحَدُ حُسَّادِ عَقْلِه‏ [۵] خودپسندى یکى از حسودان عقل است.»شهید صیّاد متواضع بود.  
تواضع
تواضع یکی از نعمت‌هایی است که مردم را عاشق انسان می‌کند و این خصلت به منتهای درجه در شهید صیّاد نمود و بروز داشت. ایشان در عین هیبت و منزلتی که در کار داشتند با افراد تحت فرمان خود بسیار متواضعانه و خودمانی و مهربان بودند و خود را خادم می‌دانستند. آثار تواضع ایشان در راه رفتن، صحبت کردن، دستور دادن، با غریبه و آشنا، با سرباز و مسئول و... همیشه دیده می‌شد.[۶] امام حسن عسکری علیه السلام می‌فرمایند:« التَّوَاضُعُ نِعْمَةٌ لَا یُحْسَدُ عَلَیْهَا [۷] فروتنى و تواضع نعمتى است که هیچ کس بدان حسد نمی‌ورزد.»
مسئولیّت‌پذیری
هر کاری که به ایشان محوّل می‌شد را به شکل تمام و کمال انجام می‌دادند. که این نیز یکی دیگر از صفات بارز اخلاقی ایشان بود.[۸] پیامبر گرامی اسلام فرمودند:« إنّ اللَّه تعالى یحبّ إذا عمل أحدکم عملا أن یتقنه [۹] خداوند دوست دارد که وقتى یکى از شما کارى می‌کند آن را کامل کند.» شاید همین خصلت شهید بزگوار صیّاد شیرازی بود که باعث شد همگان در همه کارها به او اعتماد کامل داشته باشند.
پارسای شب
رفته بودیم زاهدان، مأموریت. بعضى از افسرها، اصرار داشتند که شب پیش ما باشند; توى اتاق ما بخوابند. گفتم «حرفى نیست. ولى شما نمى توانید با اخلاق ایشون سر کنید.» گفتند «اختیار دارید، این چه حرفیه، دوست داریم این چند روزه در خدمت تیمسار باشیم.» چهار نفر بودند. شب اوّل، طبق معمول، صیّاد بلند شد. وضو گرفت. نماز شب خواند. نمازش که تمام شد، قرآن خواندنش را شروع کرد; تا نماز صبح. نماز صبحش را که خواند، ده دقیقه خوابید. بعد رفت ورزش صبگاهى. فردا شبش یکیشان آمد که «بهتره ما مزاحم تیمسار نباشیم.» شب بعد، یکى دیگر.[۱۰] پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در وصایای خود به امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند:« تو را به اموری سفارش می کنم، همه را حفظ کن؛ سپس فرمود: خداوندا! او را بر انجام این وظایف یاری فرما؛ تا آنجا که فرمود: بر تو باد به نماز شب! بر تو باد به نماز شب! بر تو باد به نماز شب!»[۱۱]
اخلاص
امّا مهمترین ویژگی شهید صیّاد شیرازی اخلاص ایشان بود. اگر اخلاص در کارها نباشد هر چقدر کار انجام شود ارزشی ندارد و انسان را به جایی نخواهد رساند. این اخلاص شهید صیاد شیرازی بود که باعث فضیلت خاص ایشان می‌شد.[۱۲] حضرت زهرا سلام الله علیها  در مورد اخلاص در عبادت می‌فرمایند:«مَن اَصعَدَ اِلَی اللهِ خالِصَ عِبادَتِه اَهبَطَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ اِلَیهِ اَفضَلَ مَصلَحَتِه [۱۳]  کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ برترین مصلحت را به سویش فرو خواهد فرستاد. » اخلاص این شهید والا مقام بود که سرنوشت شهادت را برای او به ارمغان آورد.
خلاصه اینکه صیّاد هم صید بود و هم صیّاد. صید او دل‌های همه شیقتگان بود و صیّاد او پروردگار شهداء! او صیّاد دل‌های مردم؛ و خدا صیّاد او! بالاخره عاشق، به معشوق رسید. راضی و مرضیّ!
پی‌نوشت
[۱] بحار الأنوار، ج‏۶۴، ص ۳۰۷
[۲] خبرگزاری تسنیم
[۳] بحار الأنوار، ج‏۱، ص ۹۵
[۴] پایگاه اطلاع رسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران
[۵] نهج البلاغه، حکمت ۲۱۳
[۶] مشرق نیوز
[۷] تحف العقول، ص ۴۸۹
[۸] خبرگزاری بین المللی قرآن
[۹] نهج الفصاحة، ص۳۰۵، ح ۷۴۶
[۱۰] تبیان
[۱۱] وسائل الشیعه، ج ۶، ص ۲۶۸
[۱۲] خبرگزاری تسنیم
[۱۳] عدة الداعی ص ۲۳۳

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد